

## NATIONAL CURRICULUM STATEMENT GRADES 10-12

# SUBJECT: BUSINESS STUDIES

TEACHER TRAINING MANUAL 2006

## **CONTENTS**

PROGRAMME	2
SESSION 1 – Introducing the National Curriculum Statement (NCS) and the National Senior Certificate (NSC)	5
SESSION 2 – Introducing the Subject Statement	7
SESSION 3 – Planning for teaching subjects in the NCS	12
SESSION 4 – Annual assessment plan	14

## **PROGRAMME**

PERIOD: Monday to Friday

**DURATION: 36-37 hours** 

## 5-DAY PROGRAMME FOR TEACHERS-

SESSION	ACTIVITY	TIME	DAY
Introducing the National     Curriculum Statement     (NCS) and the National     Senior Certificate (NSC)	Introduction of training participants Overview of the week of training / documents provided Introduction to the NCS and	3-4 hours	Mon AM
2. Introducing the Subject Statement	NSC Introduction Subject Content and Approach Conclusion / Wrap-up	20 hours	Mon PM – Wed PM
3. Planning for teaching subjects in the NCS	The Planning Cycle The Grade 11 Work Schedule Critique of the Grade 11 Work Schedule Development of the first Lesson Plan for Grade 11	8 hours	Thu
4. Annual assessment plan	Introduction Annual assessment plan Conclusion / Wrap-up	5 hours	Fri AM

## ORIENTATION PROGRAMME 20 – 24 FEBRUARY 2006 BUSINESS STUDIES

DAY 1: MONDAY	Duration	Time	Presenter
INTRODUCTION	15 minutes	8.45 - 8.30	J. Strydom
Introduction to the NCS and NSC	1 hour 45 minutes	8.45 -10.15	HSS Tshabalala
Requirements for Higher Education study	15 minutes	10.15 - 10.30	J. Strydom
Tea	30 mintues	10.30 - 11.00	
Requirement for Higher Education study	30 minutes	11.00 – 11.30	J. Strydom
Introduction to Business Studies	1 hour	11.30 – 12.30	J. Strydom
Unpacking of LOs and ASs	30 minutes	12.30 – 13.00	HSS Tshabalala
LUNCH	1 hour	13.00 – 14.00	
Unpacking of LOs and ASs	1 hour 30 min	14.00 – 15.30	HSS Tshabalala
TEA	30 min	15.30 – 16.00	
Unpacking of LOs and ASs	1 hour	16.00 – 17.00	HSS Tshabalala
DAY 2 - TUESDAY			
Integration across the LOs	2 hours	8.30 – 10.30	HSS Tshabalala/J Strydom
TEA	30 min	10.30 – 11.00	
Learning Outcome 1: Business Environments	2 hours	11.00 – 13.00	J. Strydom
LUNCH	1 hour	13.00 – 14.00	
Learning Outcome 1: Business Environments	1 hour	14.00 – 15.00	HSS Tshabalala
Learning Outcome 2: Business Ventures	30 min	15.00 – 15.30	J. Strydom
Tea			
Learning Outcome 2: Business Ventures	1 hour 30 min	15.30 – 17.00	HSS Tshabalala

	1		T
DAY 3: WEDNESDAY			
Learning Outcome 2:	1 hour	8.30 - 9.30	J. Strydom
Business Ventures			
Learning Outcome 3:	1 hour	9.30 - 10.30	HSS Tshabalala
Business Roles			
TEA	1 hour	10.30 – 11.00	
Learning Outcome 3:	2 hours	11.00 – 13.00	
Business Roles			Strydom
LUNCH	1 hour	13.00 – 14.00	
Learning Outcome 4:	1 hour 30 min	14.00 – 15.30	HSS Tshabalala
Business Operations			
TEA	30 min	15.30 – 16.00	
Learning Outcome 4:	1 hour	16.00 – 17.00	J Strydom
Business Operations			
DAY 4: Thursday			
Learning Outcome 4:	30 min	8.30 - 9.00	J Strydom
Business Operations	00 111111	0.00	
Wrap-up	30 min	9.00 - 9.30	HSS Tshabalala
Introduction to the Planning		0.00	J Strydom
cycle	30 min	9.30 – 10.00	, ,
Introduction to the Grade 11			J Strydom
Work Schedule	30 min	10.00 - 10.30	
TEA	30 min	10.30 – 11.00	
Introduction to the Grade 11			J Strydom
Work Schedule	30 min	11.00 – 11.30	
Critique of Grade 11 Work			HSS Tshabalala
schedule	1 hour 30 min	11.30 – 13.00	
LUNCH	1 hour	13.00 - 14.00	
Critique of Grade 11 Work	1 hour 30 min	14.00 - 15.30	HSS Tshabalala
schedule			
TEA	30 min	15.30 – 16.00	
Report back	1 hour	16.00 – 17.00	HSS Tshabalala
DAVE			
DAY 5:			
Develop Lesson Plan Gr. 11	1 hour	8.30 - 9.30	J Strydom
Introduction & Programme of			HSS Tshabalala
Assessment Gr.11	1 hour	9.30 – 10.30	
TEA	30 min	10.30 – 11.00	
Development of Gr.11 & 12	1 hour 30	11.00 – 12.30	J Strydom
Annual Assessment plan	1	1.153	2 2 ,
Wrap-up & conclusion	30 min	12.30 – 13.00	HSS Tshabalala
	1 3 3		

## **SESSION 1 -**

# Introducing the National Curriculum Statement (NCS) and the National Senior Certificate (NSC) (3-4 hours)

## **ACTIVITY 1: Introduction of training participants**

FORM OF ACTIVITY: Introduction 30 minutes

## ACTIVITY 2: Overview of the week of training / documents provided

FORM OF ACTIVITY: Presentation

RESOURCES: The 5-day training programme (PowerPoint)

A hard copy of each document referred to-

National Senior Certificate Policy

Subject Statement

Subject Assessment GuidelinesLearning Programme Guidelines

National Protocol on Assessment

Higher Education admission requirements

#### CONTENT:

• Training programme for the week, house rules and expectations

• Documents making up the National Curriculum Statement policy and documents supporting the National Curriculum Statement policy – purpose and status of each

#### **ACTIVITY 3: Introduction to the NCS and NSC**

Part 1: 20 Questions 45 minutes

FORM OF ACTIVITY: Test and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, **Appendix 1.** 

## CONTENT:

20 questions focusing on the NCS and NSC

- Allow the participants to record their responses to each question as individuals
- Discuss the answers with the group as a whole, inviting participants to offer answers before discussing them

Part 2: NCS and NSC 60 minutes

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector, a hard copy

of each document referred to in the presentation-

National Senior Certificate Policy

Subject Statement

Subject Assessment GuidelinesLearning Programme GuidelinesNational Protocol on Assessment

#### CONTENT:

Overview of the NCS, including principles and Critical and Developmental Outcomes

• National Senior Certificate: Requirements, structure and details

Part 3: Requirements for Higher Education study 45 minutes

FORM OF ACTIVITY: Open-book and presentation

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector,

Higher Education admission requirements

#### CONTENT:

• Requirements for certificate, diploma and degree programmes

#### **INSTRUCTIONS:**

#### Introduction

- While the Higher Education document is not part of NCS policy, it provides teachers with indicators on required learner performance in NCS subjects for entry into Higher Education
- The 3-year NSC programme is the key to Higher Education study and teachers need to be aware of the admission requirements for different programmes offered at Higher Education Institutions

#### Open-book activity

 Ask participants to study the Higher Education document and identify the requirements for certificate, diploma and degree programmes

#### Report back and discussion

- Allow one report back
- Present the requirements (see PowerPoint Presentation)
- Discuss the designated list of subjects, noting that learners already have 3 of the designated subjects in their NSC package – two languages and Mathematics or Mathematical Literacy

## **SESSION 2 -**

## **Introducing the Subject Statement (20 hours)**

#### **INTRODUCTION TO BUSINESS STUDIES**

(2 hour)

#### **ACTIVITY 1:**

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: Presentation, Subject Statement.

#### CONTENT:

 Overview of the subject: Definition, purpose and scope of the subject and time allocation. NCS Business Studies Grades 10 – 12) Chapter 2, p.9 - 10

 Indicate relationships between Business Studies LOs & ASs and COs & DOs and the NCS principles. Use the NCS Business Studies Grades (10 – 12) p.1 – 4 and p.12 – 23.

#### ACTIVITY 2: BUSINESS STUDIES SUBJECT CONTENT AND APPROACH

<u>NOTE</u>: Each Learning Outcome for BUSINESS STUDIES will first be dealt with individually while addressing both the subject content and the subject approach in a dedicated Learning Outcome activity (Parts 1-4). Thereafter integration across the Learning Outcomes will be dealt with in a separate activity

## ACTIVITY 2.1 UNPACKING OF LEARNING OUTCOMES AND ASSESSMENT STANDARDS GRADES 11 and 12 Time: 3 hours

FORM OF ACTIVITY: Discussion, interactive and report back

RESOURCES: Business Studies NCS

Appendix 2 - Unpacking of Learning Outcomes and

Assessment Grades 11 and 12

## CONTENT:

Subject contents and progression in teaching, learning of Business Studies.

- Allow the participants to record their responses in Appendix 2.
- Discuss the responses with the group as a whole, inviting participants to offer answers before discussing them.
- Consolidate the whole discussion with a power point presentation on questions covered.

#### **ACTIVITY 2.2** INTEGRATION ACROSS THE LEARNING OUTCOMES

2

HOUR

FORM OF ACTIVITY: Presentation, interactive, report back and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, NCS Subject Statement, Learning

Programme Guidelines, **Appendix 3** in the Appendix

#### **INSTRUCTIONS:**

 Study the content for all four Learning Outcomes as addressed in Parts 1-4 and look for authentic links between the content in each - i.e. which of the Assessment Standards from the different Learning Outcomes can be grouped together for teaching, learning and assessment purposes? Complete Appendix 3.

## **ACTIVITIES PER LEARNING OUTCOME**

(12 hours)

PART 1: **LEARNING OUTCOME 1: BUSINESS ENVIRONMENT** 

FORM OF ACTIVITY: Interactive engagement, discussion, report back and

presentation

RESOURCES: Subject Statement, Learning Programme Guidelines, Case

study Appendix 4, handouts, textbooks

1 1/2 hours **ACTIVITY 1.1** 

## **INSTRUCTIONS**

Read the case study on GROWERS FROZEN FOODS - Appendix 4, and

- 1. Relate the case study to the appropriate Grade/s, LO and AS.
- 2. Evaluate the ways in which the business could exercise control over the business environment to avoid the failure of this business in terms of decreasing income from this new product line.

#### Report back

Use worksheet 1 to critique activity 1.1.

Report to the plenary.

**ACTIVITY 1.2** 1 1/2 HOURS

## Read the article in Appendix 5 and:

- 1. Identify the LO and AS/s it relates to.
- 2. Address the challenges of HIV/AIDS according to the NCS Business Studies Grades 10 – 12.

#### Report back

Use worksheet 2 to critique activity 1.2.

Report to the plenary.

Part 2: LO2: BUSINESS VENTURES (3 hours)

**ACTIVITY 2.1** 

FORM OF ACTIVITY: Interactive engagement, discussion, report back and

presentation

RESOURCES: NCS Business Studies Grades (10 - 12),

Learning Programme Guidelines,

Textbooks,

**Appendix 6** - Notes on the writing of a business plan

**Appendix 7** - Notes on Gantt Charts **Appendix 8** - Action plan template

Appendix 9 - Action plan tools and activities

#### **INSTRUCTIONS:**

Use the resources provided to:

- 1. Draw up a business plan.
- 2. Transform the business plan to an action plan using the template.
- 3. Draw a Gantt chart using the information from the action plan.
- 4. Identify which AS/s are addressed through the above activity.

### Report back

Use worksheet 3 to critique activity 2.1.

Report to the plenary.

Part 3: LO3: BUSINESS ROLES (3 hours)

ACTIVITY 3.1: BURNOUT SELF-TEST

FORM OF ACTIVITY: Individual activity, discussion

RESOURCES: Presentation.

**Appendix 10** - Burnout self-test

#### **INSTRUCTIONS:**

- 1. Individually complete the given burnout self-test (Appendix 10).
- 2. Relate how the results of the burnout self-test can affect the goals of the business.
- 3. How can organizations make use of LO3 to improve organizational goals and objectives?

#### Report back

Use worksheet 4 to critique activity 3.1.

Report to the plenary.

#### **ACTIVITY 3.2**

FORM OF ACTIVITY: Group work, discussion, and report back.

RESOURCES: Presentation,

**Appendix 11** - Delphi technique **Appendix 12** - Force field technique

#### **INSTRUCTIONS:**

- 1. Make use of the case study in **Appendix 4** on **GROWERS FROZEN FOODS**.
- 2. Use the force field technique to advise the management of the GROWERS FROZEN FOODS Company to decide on venturing onto a new market.
- 3. In the report back groups should advise management on findings.

## Report back

Use worksheet 5 to critique activity 3.1. Report to the plenary.

## ACTIVITY 3.3 EXPANDED OPPORTUNITY:

FORM OF ACTIVITY: Individually/group, discussion, and report back.

RESOURCES: Appendix 11 - Delphi technique

Appendix 12 - Force field technique

Appendix 13 - Case study on the restructuring of Transnet -

Sure of a Shape Shift.

- 1. Make use of the case study on the restructuring of Transnet Sure of a Shape Shift **Appendix 13**
- 2. Use problem-solving techniques and advise Maria Ramos on possible solutions for Transnet's restructuring problem.

#### Report back

Use worksheet 6 to critique activity 3.3 Report to the plenary

Part 4: LO 4: BUSINESS OPERATIONS Time: 3 hours

#### **ACTIVITY 4.1**

FORM OF ACTIVITY: Presentation, Discussion, interactive engagement and report

back

RESOURCES: Appendix 14 - Critical Review of Human Resource

Management task.

#### **INSTRUCTIONS**

- 1. Read the scenario in **Appendix 14**, on the Critical Review of Human Resource Management.
- 2. Complete the task given.

### Report back

Use worksheet 7 to critique activity 4.1.

Report to the plenary

## **ACTIVITY 4.2:**

FORM OF ACTIVITY: Presentation, Discussion, interactive engagement and report

back

RESOURCES: Appendix 15 – Summary of the Skills Development Act

Business Studies NCS, LPG.

#### **INSTRUCTIONS:**

1. Study the summary of the Skills Development Act – **Appendix 15**, provided.

- 2. Discuss the Skills Development Act as part of the human resources function in a business.
- **3.** Report back to the bigger group.
- 4. Identify which, Assessment Standards are addressed by this activity.

### Report back

Use worksheet 8 to critique activity 4.2 Report to the plenary.

WRAP-UP (30 minutes)

 Mention supporting policies relevant to the subject and how they support the implementation of the subject BUSINESS STUDIES.

## **SESSION 3 -**

## Planning for teaching subjects in the NCS (8 hours)

## **ACTIVITY 1: Introduction to the planning cycle**

(½ hour)

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector

#### CONTENT:

Stages of planning

- Purpose, role-players and duration per stage
- Issues to consider when developing a Learning Programme

• Brief overview of the key activities and development process per stage

#### **ACTIVITY 2: Introduction to the Grade 11 Work Schedule**

(1 hour)

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: OHP of Grade 11 Work Schedule, OHP Projector, OHP Pens,

OHP Sheets, Subject Assessment Guidelines, Learning

Programme Guidelines, Subject Statement

## **ACTIVITY 3: Critique the Business Studies Grade 11 Work Schedule** (2 hours)

FORM OF ACTIVITY: Interactive, report back and discussion

RESOURCES: Grade 11 Work Schedule, Subject Statement, Learning

Programme Guidelines, Subject Assessment Guidelines

#### CONTENT:

Grade 11 Work Schedule

- Participants study the example of the Grade 11 &12 Work Schedules provided and critique it:
  - Does the Work Schedules cover all the Assessment Standards (i.e. content)?
  - o Integration: Are the Assessment Standards appropriately linked?
  - o Are the Assessment Standards covered in sufficient detail and depth?
  - o Pacing: Is the time allocation across the 40 weeks appropriate?
  - Sequencing: Is the content presented in an appropriate order?
  - o Are relevant LTSM listed? If not, list the LTSM required.
  - o How can the Work Schedule be improved?

### ACTIVITY 4: Report back (1 hour)

FORM OF ACTIVITY: Report back and discussion

RESOURCES: Subject Statement, Learning Programme Guidelines

#### CONTENT:

• Improved Grade 11 & 12 Work Schedules

#### **INSTRUCTIONS:**

• Allow different groups to present their improved version of the exemplar Work Schedule for Grade 11 & 12.

• Engage participants in a discussion after each presentation

## ACTIVITY 5: Development of the first Business Studies Lesson Plan for Grade 11 (1 hour)

FORM OF ACTIVITY: Presentation, interactive, report back and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector, Subject

Statement, Learning Programme Guidelines, **Appendix 16 -** Template of a Lesson Plan

#### CONTENT:

- Grade 11 Lesson Plan
  - o Elements of design
  - o Process of design

#### INTRODUCTION:

- Lesson Plan: What it is and its duration
- Pointers on deciding on the number of Lesson Plans to be written
- Elements and design of a Lesson Plan
- Teaching method: What and why
- Assessment strategy: Who, when, how and form of assessment
- Expanded opportunities: Inclusive approach to accommodate all learners

- Provide an overview of the elements and the design process of a Lesson Plan
- Engage participants in the development of the first Lesson Plan that will be presented for the first 2-5 weeks of the school year according to the Grade 11 Work Schedule critiqued in Activity 3
- Allow one group to present and then discuss their presentation

## **SESSION 4 -**

## **Annual assessment plan (8 hours)**

## **ACTIVITY 1: Introduction to assessment in the NCS**

(15 minutes)

(45 minutes)

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector, National

Protocol on Assessment

#### CONTENT:

Approach to assessment: Criteria-driven

- Recording process: Record one global mark / code per task and refer to the Subject Assessment Guidelines for guidance on how to arrive at the final mark for the subject
- Reporting process: 7 codes and percentages

• Portfolios: Teacher and learner

## ACTIVITY 2: Programme of Assessment for Grades 10 -12

FORM OF ACTIVITY: Presentation and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Subject Assessment Guidelines

#### CONTENT:

• Programme of Assessment for Grades 10 -12. (Section 2 of the Subject Assessment Guidelines): Number of tasks

- Nature of tasks: Forms of assessment suitable to the subject (Section 3 of the Subject Assessment Guidelines) and suitable tools
- Weighting of tasks for the formal Programme of Assessment and mark allocation.

#### ACTIVITY 3: Development of a Grade 11 & 12 annual assessment plan

(2 ½ hours)

FORM OF ACTIVITY: Presentation, interactive and discussion

RESOURCES: PowerPoint Presentation, Laptop, Data Projector, Subject

Assessment Guidelines p.10 – 12,

**Appendix 17 - Subject Assessment Guidelines Template** 

## CONTENT:

• Programme of Assessment for Grade 11: Tasks, topics, tools and dates

#### **INSTRUCTIONS:**

- Engage participants in the compilation of a Grade 11 annual assessment plan in which they indicate:
  - Seven tasks: 2 Tests, 2 Examinations, 3 other tasks.
  - Topics for each task (e.g. specific topic for a project)
  - Assessment tools for each task (e.g. criteria for the project)
  - Date and duration of each task
- Ask participants to revisit the Grade 11 Work Schedule (Session 3: Activity 3) and to align the annual assessment plan for Grade 11 with the assessment tasks listed in the Work Schedule.

#### WRAP-UP AND CONCLUSION